MİMARİSİYLE BÜYÜLEYEN NOVI SAD

MİMARİSİYLE BÜYÜLEYEN NOVI SAD

Sıra geldi 400 bin nüfusuyla Sırbistan’ın ikinci büyük şehri olan Novi Sad’a. Sırpça’da Yeni Şehir anlamına gelen Novi Sad, başkent Belgrad’dan sadece 93 Km yani yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Belgrad’a geldiğinizde bir gününüzü de mutlaka buraya ayırmalısınız zira şehir özellikle mimari açıdan muhteşem.
Yine Belgrad gibi Tuna Nehri kıyısında konumlanan Novi Sad da, uzun yıllar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış. Bu yüzden de bu dönemin tüm mimari özelliklerini yansıtıyor. Şehirde başkent Belgrad’a kıyasla çok daha rahat, yazlık kentleri andıran bir atmosfer var. İnsanlar kafelerde, yemyeşil parklarda ve Tuna Nehri kıyısında kafa dinliyor. Novi Sad, Avrupa’nın en büyük müzik organizasyonlarından Exit Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen bu festival şehrin simgesi Petrovardin Kalesi’nin tarihi atmosferinde farklı bir tecrübe sunuyor.

 

Zmaj Jovina Caddesi, Novi Sad, Sırbistan

 

Neden Novi Sad?

Şimdiye kadar gördüğüm en etkileyici mimari silüetlerden birini yansıtan şehirde tarih ve rahat atmosferi içiçe hissediyorsunuz. Oldukça uygun fiyatlara çok kaliteli öğünler yiyebilir, Petrovardin Kalesi’nden eski şehir ve Tuna Nehri manzarasını izleyebilirsiniz.

 

Belediye Binası, Novi Sad, Sırbistan

 

 

Novi Sad’a Belgrad’dan ulaşım kolay mı?

Novi Sad’a Belgrad’dan tren veya kara yoluyla ulaşabilirsiniz. Zaten Belgrad’da otobüs ve tren istasyonları yanyana. Biz otobüsü tercih ettik. Biletinizi gidiş-dönüş olarak daha uygun fiyata alabilirsiniz. Biz iki kişi 710 Dinar’a gidip 360 Dinar’a geri döndük. Cüzi bir miktarda terminalde bulunan turnikelerden geçmek için verilen jetonlara ödüyorsunuz. Yani iki kişi gidiş dönüş yaklaşık 10 Euro tutuyor.

 

Novi Sad şehir merkezine ulaşım nasıl?

Terminal’in sağ uç kısmından şehir merkezine giden 4 nolu otobüse binebilirsiniz.

 

Novi Sad yeme içme kültürü nasıl?

Şehrin merkezinde muhteşem mimarilerin içerisinde oturun ve keyfinize bakın. Çünkü Novi Sad da aynı Belgrad gibi çok ucuz ve her şey çok lezzetli. Porselen demlikte yanında sütüyle gelen Earl Grey hayatımda içtiğim en güzel çaydı diyebilirim. Belgrad’dan Novi Sad’a gelirken yolda göreceğiniz üzüm bağları ise şarabının ne kadar meşhur olduğunun göstergesi. Belgrad’da olduğu gibi et konusunda yine çok başarılılar. Bu arada Psikopoz Sarayı’ndan Danube Park’a doğru döndüğünüz yol üzerinde hemen sağ tarafta Nejat isimli Türk abimizin dondurmacısı var. Kendisi pek hoş sohbet birisi. Dondurmaları da çok lezzetli. Mutlaka bir uğrayın 🙂

 

 

Yeme içme, Novi Sad, Sırbistan

 

Novi Sad, Dondurmacı Nejat Abi, Sırbistan

 

Novi Sad alışveriş kültürü nasıl?

Novi Sad’da büyük markaların pek çok devasa mağazası mevcut. Ürünler çeşitli, fiyatlar çok uygun. Yine bizim markalarımız da Belgrad’da olduğu gibi kendini gösteriyor burada. Pek çok tanıdık isim göreceksiniz. Hediyelik eşya dükkan ve tezgahları ise hem tasarımları hem de ucuzluklarıyla sizi eli boş dönmemeye zorluyor.

 

Dil sıkıntısı yaşar mıyım?

Şehir de Belgrad’a nazaran daha turistik bir hava mevcut. Neredeyse herkes İngilizce biliyor.

 

Novi Sad’da konaklama nasıl?

Biz günübirlik gidip geldik. Ama özellikle festival için gelecekseniz Novi Sad’da özellikle şehrin tarihi merkezi konumunda bulunan Özgürlük Meydanı civarında konaklamanız size her yeri yakın edecektir. 30 Euro civarına çift kişilik otel odaları, 5 Euro civarına da hostel’de yatak bulmanız mümkün. Tarihi bir yapıda konaklamak isterseniz de şehrin ünlü oteli Hotel Vojvodina sizi bekliyor.

Hotel Vojvodina, Novi Sad, Sırbistan

 

 

 

Novi Sad’da Gezilecek Yerler

 

 

1. Özgürlük Meydanı (Trg Slobode) :

Novi Sad şehir merkezinde otobüsten indikten sonra yolun karşısına geçip dümdüz yürüdüğünüzde bu büyük meydana ulaşıyorsunuz. Meydanı çevreleyen Avusturya-Macaristan döneminde Neo-Rönesans mimarisiyle inşa edilmiş çok sayıda tarihi yapı gerçekten muhteşem.

Özgürlük Meydanı, Novi Sad, Sırbistan

 

Özgürlük Meydanı, Novi Sad, Sırbistan

 

 

2. Katolik Meryem Kilisesi:

1893 yılında yapımı tamamlanan Neo-Gothik tarzda inşa edilmiş bu devasa kilise meydanda ilk göze çarpan yapı. Yine karşısında yer alan 1895 yapımı belediye binası da bir o kadar güzel.

Katolik Meryem Kilisesi, Novi Sad, Sırbistan

 

3. Zmaj Jovina Caddesi:

Belgrad’daki Knez Mihalova gibi bu cadde de kafeler ve restoranlarla dolu. Ama bir farkı var. Mimarisi büyüleyici. Meydandan daha aşağı devam ettiğinizde bu sokak karşınıza çıkıyor.

 

Zmaj Jovina Caddesi, Novi Sad, Sırbistan

 

4. Ortodoks Psikopoz Sarayı:

Bu güzel sokağın bitiminde eklektik tarzda bir üsluba sahip kırmızı renkli Ortodoks Psikopoz Sarayı krşımıza çıkıyor. Aslen piskopos Visarion Pavlovic tarafından 1741 yılında inşa ettirilen yapı çeşitli isyanlar ve savaşlar sonucu zarar görmüş ve 1901’de bu yeni halini almış.

Ortodoks Psikopoz Sarayı, Novi Sad, Sırbistan

 

5. Saint George’s Katedrali
Psikopoz Sarayı’nın hemen yanındaki bu beyaz renkli şık kilise Sırp Ortodoks Kilise’sine ait. Aslen 1734’de inşa edilen kilise, 1905te yapılan son restorasyonla bugünkü halini almış.

 

Saint George’s Katedrali, Novi Sad, Sırbistan

 

6. Danube Parkı (Dunavski Park)

Ortodoks Psikopoz Sarayı’ndan sağa döndüğünüzde Dunavska Caddesi‘nin bitiminde çok güzel bir park göreceksiniz. Yemyeşil doğası, birbirinden hoş havuzları, ve sanat eseri haykelleriyle burada günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Danube Parkı, Novi Sad

Danube Parkı, Novi SadDanube Parkı, Novi Sad
Danube Parkı, Novi Sad

 

 

7. Petrovaradin Kalesi ve Tuna Nehri

Şehrin simgesi Exit Festivali’ninde yapıldığı Kale, Tuna Nehri ve Novi Sad eski şehrine tepeden bakıyor. Osmanlıların 150 yıl hüküm sürdüğü kale içerisindeki müzede bizim tarihimizden de pek çok eser görmek mümkün. Kale içerisinde yine Avusturya Macaristan mimarisiyle yapılmış saat kulesi de görülmesi gerekli yapılardan.

 

Petrovaradin Kalesi, Novi Sad



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir