Fransa’da Saklı Bir Cennet: Brantome

Fransa’da Saklı Bir Cennet: Brantome

Fransa’nın küçük ve şirin kasabası Brantome ’den herkese merhabalar 🙂

Etrafı Dronne Nehri ile çevrili olan ve tam 5 adet köprüyle ana karaya bağlanan Brantome köyü, Périgord’un Venediği lakabını boşuna almamış. Orta çağdan kalma bu antik köprüler o kadar güzelki, nehir ve minik köyle birlikte masallardan fırlamış bir atmosfer yaratıyor adeta. Brantome Manastırı’ndaki rahipler köyün giderek artan gürültüsünden rahatsız olmuşlar ve köyle kendi aralarına bu güzel kanalları kazmışlar. Köy sakinleri de dış tehlikelerden daha iyi korunabilmek için buna onay vermişler. Sonuç olarak ortaya bu şirin mi şirin ortaçağ kasabası çıkmış. Sırtını yemyeşil dağlara vermiş Manastır tüm ihtişamıyla halen hizmet veriyor. Köyün orta çağdan kalma evleri tüm güzelliğiyle korunurken, nehrin dış kenarları yemyeşil parklar ve ağaçlıklarla çevrili durumda. Brantome tam anlamıyla kafa dinlenecek bir masal köyü.

Brantome Love, Fransa

Hotel Restaurant Charbonnel, Brantome, Fransa

Abbey of Brantome, Fransa

 

Brantome’ye nasıl gidilir?

Brantôme’ye ulaşmak için en kolay yol bizim de tercih ettiğimiz tren yolu. Paris’te Gare Du Nord’dan bineceğiniz güneye giden TGV trenleriyle önce Angouleme’ye, oradan da günde üç sefer düzenlenen otobüs seferleriyle Brantôme’ye ulaşabilirsiniz. Otobüs durağı hemen tren istasyonunun önünde. Otobüs aralıkları çok olduğu için ve bölgeyi daha rahat gezmek isterseniz bizim yaptığımız gibi araba da kiralayabilirisiniz. Onlar da istasyonun hemen karşısında.

 

Brantome’ye ne zaman gidilir?

Bu şirin kasabayı ziyaret etmek için en iyi zaman ilkbahar-yaz dönemi. Güneşli bir gün kasabanın gerçek güzelliğini ortaya çıkaracaktır. İmkanınız varsa Cuma günü orada olmalısınız zira tüm Perigord bölgesinin en güzel yerel tatlarını deneyimleyebileceğiniz sabah pazarı gerçekten harika.

 

Brantome’de nerede kalınır?

Bu şirin kasabada kalacak pek şirin oteller mevcut. Ama bunların en güzeli dünyanın en güzel otelleri listelerine de giren Le Moulin de l’Abbaye. Dronne Nehri’nin en güzel köşesinde kurulu otel, sarmaşık kaplı ortaçağ mimarisi, değirmeni ve michelin yıldızlı restoranıyla bizi adeta büyülüyor. Otel 3 tarihi binadan oluşuyor. Ama bunların en güzeli değirmenin de bulunduğu ana bina.

Le Moulin de l'Abbaye, Brantome, Fransa
Le Moulin de l'Abbaye, Brantome, Fransa

Le Moulin de l'Abbaye Restaurant, Brantome, Fransa

Brantome’de görülecek yerler ve yapılacak aktiviteler

 

1. Abbey of Brantome (Benedictine Abbey):

Brantome Manastırı, 765 yılında Frank kralı ve Kutsal Roma-Cermen imparatoru Charlemagne (Şarlman) tarafından inşa ettirilmiş. Çeşitli dönemlerde zarar gören yapı rönesans döneminde son halini almış. Manastırın çan kulesi tam 900 yıldır ayakta ve Fransa’nın en eski çan kulesi ünvanına sahip.

 

Abbey of Brantome, Brantome, Fransa

 

2. Le Moulin de l’Abbaye:

Brantome köyündeki en güzel ve fotojenik yapı sanırım bu muhteşem otel. İsmini hemen yanıbaşındaki manastırdan alan bu değirmen evi 17. Yüzyılda inşa edilmiş ve şu an bir otel olarak hizmet vermekte. Country tarzında döşenmiş bu tarihi değirmen evinin tüm odaları çok şık. Ama konaklamak isterseniz bizim de tercih ettiğimiz üst kattaki teraslı odalardan birini seçmelisiniz. Manzara ve atmosfer tek kelimeyle muhteşem.

 

Le Moulin de l'Abbaye, Brantome, Fransa

 

3. Old Town:

Tüm etrafı nehirle çevrili köy merkezinin arnavut kaldırımlı yollarında gezip yorulduğunuzda nehir kenarındaki cafe ve restoranlarda mola verebilirisiniz. Ya da nehir kenarında yemyeşil çimlere oturup ördekler eşliğinde piknik yapabilirsiniz.

 

Brantome Sokakları, Brantome, Fransa

Brantome Sokakları, Brantome, Fransa

 

4. Civar Köyler:

Brantome’nin 7 km güneyinde yer alan Bourdeilles köyü ve 13. Yüzyıldan kalma şatosunu gezebilirsiniz. Buraya Brantome’den bot yolculuğuyla da ulaşılabiliyor. Yine Dordogne bölgesinin başkenti Perigueux da orta çağdan kalma şehir merkezi ve tarihi mirasıyla görülmesi gereken yerlerden.

 

5. Dronne Nehri’nde kano keyfi:

Dronne Nehri son derece sakin akan sığ bir nehir. Bu da nehri kano binmek için harika bir alan haline getiriyor. İki kişi için kano başı yaklaşık 20 Euro’ya kiralayabileceğiniz kanolarda 8 km boyunca Dronne Nehri’nin tüm doğal güzelliklerini deneyimleyebilirsiniz.

 

6. Dronne Nehri’nde tekne turu:

Yaklaşık 50 kişilik bir tekneyle Fransızca ve İngilizce rehberlik eşliğinde köyü ve çevresini nehrin sakin akışında fotoğraflamak isterseniz Les Croisieres de Brantome tam size göre. Fiyat kişi başı 8 Euro.

Brantome Tekne Turu, Brantome, Fransa



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir