Balkanlarda Bir Tatil Cenneti: Budva

Balkanlarda Bir Tatil Cenneti: Budva

Karadağ’ın küçük ama renkli ve hareketli tatil beldesi Budva, balkan milletleri arasında Miami lakabını boşuna almamış. 8 tanesi mavi bayraklı olmak üzere toplam 35 adet plajı, Balkanların en iyi korunmuş eski şehirlerinden biri ve sabahlara kadar süren eğlence hayatı bu güzel tatil beldesinin öne çıkan özelliklerinden bazıları.

 

 

Old Town Budva

Budva’ya Ulaşım:

Budva’ya ulaşmak için, öncelikle hava yolu ile başkent Podgorica’ya uçmanız, buradan da otobüs ile yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor. THY’nın Podgorica Havaalanına her gün düzenli seferleri bulunuyor. Kotor yakınlarındaki Tivat Havalimanı Budva’ya daha yakın ancak buraya Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor.

Bizim gibi Balkanlar gezinizin sonuna Budva’yı eklemek isterseniz, Duvbrovnik veya Mostar’dan Budva’ya direk otobüsler bulunuyor. Bu noktada önemli bir bilgi vermek gerekiyor. Şayet Budva’ya Mostar’dan gelecekseniz, dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Bildiğiniz gibi Balkanlardaki çoğu ülke bizden vize istemiyor fakat otobüslerin çoğu AB üyesi Hırvatistan üzerinden geldiği için geçerli bir Schengen vizeniz yoksa bu hattı kullanmanız mümkün değil. Günde sadece bir otobüs, Mostar’dan direk Karadağ sınırına geçiyor ve Podgorica üzerinden Budva’ya ulaşıyor. Biz Balkan gezimiz öncesi internette bu bilgiyi bulamamıştık. Bunu Mostar otobüs terminalinde görevliye özellikle belirtmenizi tavsiye ediyoruz. Aynı durum Budva’dan Mostar’a geçerken de geçerli. Kotor üzerinden giden rota, Dubrovnik’e uğruyor ve vizeniz olması gerekiyor. Balkanlarda otobüs saat ve tarifeleriyle ilgili daha detaylı bilgiyi www.balkanviator.com sitesinden öğrenebilirsiniz

 Budva Marina

Budva Para Birimi:

Budva’da tüm Karadağ’da olduğu gibi Euro para birimi kullanılmaktadır. Karadağlılar AB giriş sürecinde kolaylık olması için Euro’yu tercih etmişler. Fakat bu durum sizi korkutmasın zira Karadağ nispeten ucuz bir ülke ve uygun fiyatlara yiyecek ve konaklama imkanları bulabilirsiniz.

Budva’da Konaklama:

Budva’da her bütçeye uygun pek çok konaklama imkanı mevcut. Fakat bizim size önerimiz kesinlikle old town içinde konaklamanız olur. Zira ortaçağdan kalma bu eski şehir merkezinin tarihi dokusu ve atmosferi sizi büyüleyecek. Yemek ve eğlence anlamında çok kaliteli mekanlara sahip eski şehir, gündüzleri de denize yakınlığıyla büyük avantaj. Mogren 1 ve 2, Pizana, Greco ve Slovenska plajlarına yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle Mogren plajları pırıl pırıl ve buz gibi sularıyla bizim en sevdiklerimiz oldu. Biz Sailor House’da konakladık ve harika zaman geçirdik. Tesisin sahipleri Nenad ile Branka aileden biri gibi. Tek dezavantajı hemen arkasında yer alan Greco Bar. Burası Budva’nın en ünlü gece mekanlarından birisi ve erken yatanlardansanız müzik sesi sorun olabilir. Eski kent içerisinde müzik saat 1 itibariyle kesiliyor.

 

Budva’da Yeme-İçme:

Budva ‘da bu konuda o kadar çok ve lezzetli seçenek var ki! Öncelikle güzel ve romantik bir akşam yemeği için eski kent içi ve etrafındaki şık restoranları tercih edebilirsiniz. Bizim bu noktada tercihimiz Kafana Rivijera oldu ve çok memnun kaldık. Şayet biraz daha uygun fiyatlı bir seçenek ararsanız, eski kentin hemen dışında yürüyüz yolu üzerinde, sol tarafta kalan bir pizzacı bulacaksınız. Odun ateşinde pişirelen pizzalar gerçekten enfes. Şayet balık ve deniz ürünleri yemek isterseniz de uygun fiyatlı bir seçenek olarak Fish Express’i önerebiliriz. Hızlı servisi ve güler yüzlü personeli ile sahil şeridinde bir süre yürüdükten sonra solunuzda beliriyor.

 Hotel Budva

Fish Express Budva

Budva Yeme İçme

Budva’da Gezilip Görülecek Yerler

1. Stari Grad (Eski Kent)

Burası için Budva’nın kalbi diyebiliriz. Önceleri bir ada olan ve denizin doldurulması ile anakaraya bağlanan eski kent, yaklaşık 2500 yıllık tarihiyle Adriyatik kıyısındaki en eski yerleşim birimlerinden biri. Budva’nın tarihi eski Yunan ve Roma dönemlerine uzanıyor fakat eski kentte tam anlamıyla bir Ortaçağ havası hakim zira 1667 yılındaki büyük depremde şehir yerle bir olmuş ve yeniden inşa edilmiş. Tümü duvarlarla çevrili eski kente toplam 5 adet kapıdan giriş yapılabiliyor. Unesco koruması altındaki eski kent içerisinde, Budva şehir müzesi, Budva Kalesi, Saint John, Saint Sava ve Holy Trinity kiliseleri görülmesi gereken yerler. Tarihi atmosferde yemek ve eğlence adına pek çok seçenek ve çeşit çeşit, rengarenk hediyelik eşyalar bulunabilir.

Old Town Budva

   Old Town Budva

Budva Church

Budva Church

Old Town Budva

2. Sveti Stefan

Budva’da bizi en çok etkileyen yerlerden birisi de sonradan dar bir yolla anakaraya bağlanan bu minik ada oldu. 15. yüzyıldan kalma bir balıkçı köyü olan Sveti Stefan, 1960lı yıllara kadar da bu statüsünü korumuş. Dönemin Yugoslavya lideri Tito, köyün yaklaşık 400 kişilik nüfusunu anakaraya taşımış ve bu güzel adayı daha sonra ünlülerin uğrak yeri olacak bir tatil merkezi haline getirmiş. Adayı ziyaret eden ünlüler arasında kimler yok ki? Sofia Loren, Kirk Douglas, Liz Taylor, Marilyn Monroe, the Queen grubu ve daha bir çok ünlü yıldız adanın müdavimleri arasındaymış. Bizim gittiğimiz dönemde de Adriana Lima konaklıyordu. 90lı yıllarda Yugoslavya’nın parçalanması sürecinde duraklamaya giren ada turizm hayatı, 2009 yılında adanın Aman Resorts’a 30 yıllığına kiraya verilmiş ve eski şaşalı günlerine yeniden kavuşmuş. Adaya otel müşterisi olmadan girilmiyor maalesef. Bunun dışındaki tek yöntem adadaki bir restorandan önceden rezervasyon yaptırmak. Ada çevresindeki plajlarda denize girmek büyük bir zevk. Su gerçekten pırılı pırıl. Fakat burası da ikiye ayrılmış durumda. Sol taraf halka açıkken, sağ tarafı sadece otel müşterileri kullanabiliyor. Sveti Stefan Budva’ya sadece 5 km uzaklıkta ve minibüsler ile rahatlıkla ulaşılabiliyor.

         Sveti Stefan

       Sveti Stefan

 Sveti Stefan

 3. St Nikola Island (Hawaii Adası)

Coğrafi yapısı nedeniyle ünlü tropik ada Hawaii’ye benzetilen ve şehrin her yerinden rahatlıla görülebilen bu minik adaya, Budva Marina’dan günün her saati deniz taksisi bulabilir ve çok daha sakin bir ortamda deniz ve su sporlarının tadını çıkarabilirisiniz. Sadece plajların biraz taşlık ve kayalık olduğunu hatırlatmakta fayda var, özellikle çocuklu aileler için.

         Hawaii Island Budva

       

4. Plajlar

Budva denince insanın aklına tabi ki pırıl pırıl, tertemiz sularıyla birbirinden güzel plajları geliyor. Lonely Planet tarafından Avrupa’nın 1 numarası seçilen ve Rolling Stones gibi grupların konser verdiği Jazz Beach, Eski şehir yakınlarındaki Mogren 1 ve 2 plajları, şehir içinde sahil şeridi boyunca 1,6 km uzanan, her daim renkli ve cıvıl cıvıl Slovenska plajı, Sveti Stefan ve St Nikola Adası plajları ve daha adını sayamadığımız onlarca plaj var Budva ve çevresinde. Kısacası burada sıkılmak mümkün değil!

 

Budva Beach

Sveti StefanSveti Stefan



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir